windows 7 külső az Ubuntu Linux rendszeren

Az új windows rendszer az első ránézéskor sokak számára csalogató látványt nyújthat, azonban a jó külső megjelenés mégjobb belsőt érdemel, ezért bemutatom, hogyan tudjuk a jól működő Ubuntu Linux rendszerünket pillanatok alatt windows 7 kinézetűre átalakítani.

1) Letöltés és telepítés

Töltsük le az alábbi csomagokat:

105399-WhoNeedsW7.emerald

109348-Win7.Basic.02.tar.gz

win7-icons.tar.gz

gnomenuthemes_1.6-1_all.deb

gnomenu_1.6-2_all.deb

Windows7_icons_for_startmenu.tar.gz stb.

104163-Windows7.tar.gz

98048-Win7.tar.gz

aero-drop.tar.gz

105871-GDM-WNW7.tar.gz

Terminál-ban telepítsük fel a szükséges kiegészítőket:

sudo apt-get install fusion-icon emerald

Ezután kattintsunk duplán a letöltött gnomenuthemes_1.6-1_all.deb aztán a gnomenu_1.6-2_all.deb nevű állományokra és végezzük el a telepítést.

Kattintsunk jobb egérgombbal a munkaasztalunk háttérképén és válasszuk a A munkaasztal hátterének megváltoztatása feliratú menüpontot. Kattintsunk a Téma feliratú fülre és válasszuk a Telepítés... feliratú gombot.

Adjuk hozzá egyenként a letöltött csomagjaink közül az alábbi nevűeket:

109348-Win7.Basic.02.tar.gz
Icon.Theme.02.tar.gz
aero-drop.tar.gz

Ezután válasszuk a Testreszabás... feliratú gombot és a Felhasználói felület elemei fülre kattintva válasszuk a Win7.Basic.02 feliratú sort a felsorolásból és várjuk meg, míg minden megfelelően átalakul.

Ugyanitt válasszuk az Ikonok feliratú fület és azon belül a Win.7.lookalike.1.02 feliratú sort és várjunk mire a rendszerünk ikonjai teljesen át nem alakulnak. Végül pedig hasonlóképpen válasszuk ki az Egérmutató fülön belül az aero-drop feliratú sort.

Most pedig indítsuk el az Emerald Theme Manager nevű segédprogramot a Rendszer -> Beállítások -> Emerald Theme Manager menüpontról (vagy Alt+F2 -> emerald-theme-manager) és kattintsunk az Import... feliratú gombra. Válasszuk ki a letöltött 105399-WhoNeedsW7.emerald nevű állományt és kattintsunk egyszer a megjelenő téma kis képére.

Ezt követően indítsuk el a Compiz Fusion Icon nevű alkalmazást az Alkalmazások -> Rendszereszközök -> Compiz Fusion Icon menüpontról (vagy Alt+F2 -> fusion-icon). A felső panelen megjelenő, kék színű ikonra kattintsunk jobb egérgombbal és válasszuk ki - amennyiben még nem lenne bekapcsolva - a Compiz-t, mint ablakkezelőt (Select Window Manager -> Compiz). Ezután hasonló módon válasszuk a Select Window Decorator -> Emerald menüpontját.

Amennyiben nem jelenne meg az Emerald Theme Manager-ben kiválasztott téma megfelelően, indítsuk újra az ablakkezelőt a Compiz Fusion Icon segítségével (Reload Window Manager).

Ha sikeresen eljutottunk idáig, akkor kattintsunk a lenti panel üres területére jobb egérgombbal és válasszuk ki a Hozzáadás a panelhez... menüpontot és adjuk hozzá a GnoMenu feliratú elemet. A panel általunk kiválasztott területén megjelenik a GnoMenu nyomógomb, amelyet igazítsunk a panel bal szélére. A panelen lévő elemek általában zárolva vannak, mint például az Elrejtett ablakok helyreállítása feliratú nyomógomb is, amelyekre jobb egérgombbal kattintva válasszuk a Zárolás a panelhez lehetőséget majd ismét jobb egérgombbal rákattintva válasszuk az Áthelyezés feliratú menüpontot. Amint kiválasztjuk, tetszőlegesen az egérkurzort bal/jobb irányba mozdítva tologathatjuk így a panel összes elemét, egészen addig ismételjük meg ezt a lépést, ameddig az elrendezés a windows 7 tálcájához hasonló nem lesz. Ezt követően a GnoMenu elemre kattintsunk jobb egérgombbal és válasszuk a Preferences... feliratú lehetőséget. A megjelenő képernyőn a Menu Theme lehetőségen belül kattintsunk a zöld színű + jelre és adjuk hozzá a letöltött 104163-Windows7.tar.gz nevű állományt. Nyomjuk meg az OK gombot aztán az Igen és az Újratöltés gombokat. Lépjünk vissza a GnoMenu beállításaihoz és válasszuk ki a hozzáadott Windows7 nevű menü témát. Nyomjuk meg az OK gombot aztán az Igen és az Újratöltés gombokat. Ezután adjuk hozzá a Windows7_icons_for_startmenu.tar.gz valamint a 98048-Win7.tar.gz nevű állományokat az előző módon. Válasszuk ki a GnoMenu beállításaiban az Icon Theme majd a Panel Button részre kattintva a Windows7 valamint a Win7 neveken szereplő ikon- és gombstílust.

Most pedig kattintsunk ismét az alsó panel üres területére jobb egérgombbal és válasszuk a Tulajdonságok menüpontot, ahol a méretet változtassuk át 30-ra és a Háttér fülre kattintva pedig a Homogén szín lehetőség legyen kiválasztva és a Stílus: sorában lévő beállítósávot állítsuk olyan helyzetbe, ahol megfelelően olvashatónak/látványosnak látjuk a panelt és annak elemeit.

A felső panelt pedig tüntessük el (jobb egérgomb az üres területén -> Tulajdonságok -> Automatikus elrejtés). Így később még azt is használhatjuk, amennyiben szükségünk lenne rá.

A munkaasztalra telepíthető minialkalmazások használatához pedig lapozzunk vissza a korábbi leírásomhoz és állítsuk be legjobb ízlésünk szerint.

A rendszer bejelentkező képernyőjét is átalakíthatjuk, ehhez válasszuk a Rendszer -> Adminisztráció -> Bejelentkező ablak menüpontot és a megjelenő ablak Helyi fülére kattintva válasszuk a Hozzáadás... lehetőséget, és válasszuk ki a letöltött 105871-GDM-WNW7.tar.gz nevű állományt. Az elérhető bejelentkező képernyők között válasszuk ki a Who Needs Windows 7 0.1 megnevezésű témát és kattintsunk a sor elején található üres körre. Ugyanitt még ügyeljünk arra, hogy a Téma: feliratú sorban a Csak a kijelölt lehetőség legyen kiválasztva.

Nagyjából "ennyi" a windows7 modern felülete. :)

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.